Duna: Vaskapu-Szoros, B S-Nagymarosi Vizlepcs, Dunakanyar, Wachau, Lagymanyosi-Obol, Duna-Delta, Mosoni-Duna, T Kesi AG, Sug (Hungarian Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781232880851: Duna: Vaskapu-Szoros, B S-Nagymarosi Vizlepcs, Dunakanyar, Wachau, Lagymanyosi-Obol, Duna-Delta, Mosoni-Duna, T Kesi AG, Sug (Hungarian Edition)

Forrás: Wikipedia. Oldalak: 32. Fejezetek: Vaskapu-szoros, Bős-nagymarosi vízlépcső, Dunakanyar, Wachau, Lágymányosi-öböl, Duna-delta, Mosoni-Duna, Tőkési ág, Sugovica, Ínség-szikla, Kis-Duna, Duna Bizottság, Dévényi-kapu, Duna-Fekete-tenger csatorna, Hárosi-öböl, Dunai zárólánc, Bölcskei Duna-holtág, Nemzetközi Duna-túra. Idézet: A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme. A folyó kialakulása a pliocén időszakban kezdődött el. A pliocén végén jutott el a Duna a Kisalföldig, ekkor a mai nyugat-kelet irány helyett észak-dél irányban folyt itt. Csak a pleisztocén időszakban alakult ki a kisalföldi szakasza. A folyó legfiatalabb része a Dobrudzsa nyugati oldalán található dél-észak irányú folyása, amely pusztán a pleisztocén időszak végén jött létre. Napjainkban fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna-Majna-Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai víziútnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát. A 20. században a folyam fölső szakaszán vízlépcsők sorát építették ki, ami megváltoztatta a folyó természetes vízjárását és gyakorlatilag megszüntette a hordalék alpi utánpótlását. A rendszer utolsó tagja a Szlovákiában felépített bős-nagymarosi vízlépcső. A Dunakanyar fölötti szakasz vízszintje folyamatosan csökken, ennek következtében pusztulnak a part menti élőhelyek. A legnagyobb veszély a Duna-Ipoly Nemzeti Park ártéri keményfaligeteit fenyegeti. A Duna a világ „legnemzetközibb" folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő te...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want