Kelta Nyelvek: Walesi Nyelv, Korni Nyelv, IR Nyelv, Manx Nyelv, Keltiber Nyelv, Skot Gael Nyelv, Gael Nyelvek, Gall Nyelv, Lenicio (Hungarian Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781232885443: Kelta Nyelvek: Walesi Nyelv, Korni Nyelv, IR Nyelv, Manx Nyelv, Keltiber Nyelv, Skot Gael Nyelv, Gael Nyelvek, Gall Nyelv, Lenicio (Hungarian Edition)

Forrás: Wikipedia. Oldalak: 26. Fejezetek: Walesi nyelv, Korni nyelv, Ír nyelv, Manx nyelv, Keltibér nyelv, Skót gael nyelv, Gael nyelvek, Gall nyelv, Leníció, Breton nyelv, Gaeltacht. Idézet: A walesi (esetleg: „velszi") vagy kymri (walesiül Cymraeg vagy y Gymraeg, kiejtve vagy ) az indoeurópai nyelvcsalád, azon belül a szigeti kelta nyelvek tagja. A walesi nem összekeverendő a walesi angol nyelvvel, amely a helyi angol lakosság nyelve. Wales (Cymru) nemzeti nyelve, valamint beszélt nyelv az argentínai (yr Ariannin) walesi kolóniákban (Y Wladfa), a Patagóniai Chubut-völgyben. Ezen kívül elszórtan beszélik még Angliában (Lloegr), Skóciában (yr Alban), az Egyesült Államokban (yr Unol Daleithiau), Ausztráliában (Awstralia) és Új-Zélandon (Seland Newydd). Kétnyelvű tábla Cardiffban.A walesi a nyugati és déli brit nyelvjárásokból alakult ki a korai középkorban. Ekkor a nyelv elterjedési területe jóval nagyobb volt, északon egészen Dél-Skóciáig nyúlott. Az angolszász hódítás következtében csökkent a terület a mai határok közé. A nyelv fejlődése a következő időszakokra osztható: Az 1532-ben kiadott törvény (Act of Union) hatására a nyelv hanyatlani kezdett, mivel az angol lett a hivatalos nyelv. Az egyházi nyelv ugyan a walesi maradt, de a növekvő angol bevándorlás, a vegyes házasságok visszaszorították a nyelv társadalmi funkcióit. Manapság a walesit kötelezően oktatják alsó- és középszintű iskolákban, de az oktatás nyelve az angol. A rádióban és a televízióban rendszeres a walesi nyelvű adás. A teljes walesi lakosság 21% (kb. 600 000 fő) beszéli valamilyen szinten, közülük kb. 30 000 fő egynyelvű. A betűk: A, B, C, Ch, D, Dd, E, F, Ff, G, Ng, H, I, L, Ll, M, N, O, P, Ph, R, Rh, S, T, Th, U, W, Y A betűk nevei: â, bî, èc, èch, dî, èdd, ê, èf, èff, èg, èng, âets, î, èl, èll, èm, èn, ô, pî, ffî, èr, rhî, ès, tî, èth, û, ŵ, ŷ A fel nem sorolt j, k, q, v, x, z betűk nem részei az ábécének, ezek csak még meg nem honosult idegen s...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want