IV. Dinasztia: Hafre-Piramis, Menkaure-Piramis, Hufu, Tort Falu Piramis, Hafre a Solyommal, Dzsedefre, Farao Masztabaja, Sznofru, Bak (Hungarian Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781232899877: IV. Dinasztia: Hafre-Piramis, Menkaure-Piramis, Hufu, Tort Falu Piramis, Hafre a Solyommal, Dzsedefre, Farao Masztabaja, Sznofru, Bak (Hungarian Edition)

Forrás: Wikipedia. Oldalak: 41. Fejezetek: Hafré-piramis, Menkauré-piramis, Hufu, Tört falú piramis, Hafré a sólyommal, Dzsedefré, Fáraó masztabája, Sznofru, Baka-piramis, Sepszeszkaf, Dzsedefptah, A IV. dinasztia családfája, III. Mereszanh, II. Hotepheresz, Nebemahet, Nofermaat, I. Merititesz, Hemiunu, Henutszen, I. Hamerernebti, II. Hamerernebti, Kawab, Hufuhaf, Dzsedefhór, Peszeset, Noferhotepesz, Rahotep, Anhhaf, Minhaf, Hekenuhedzset, Khentetenka, Nofretiabet. Idézet: , A Hafré-piramis (más néven Khafré-piramis vagy Kephrén-piramis, angolul Chephren's pyramid vagy Khafre's pyramid, arab nyelven هرم خفرع - haram Ḫafraʿ) a gízai piramismező G2 jelű piramisa Kairó közelében, Egyiptomban. A gízai piramisok közül látszólag ez a legmagasabb, annak ellenére, hogy valójában alacsonyabb az épület, mint Hnum-Hufu piramisa. Ez annak köszönhető, hogy a plató magasabb pontján építették meg. Építtetője az óbirodalmi IV. dinasztia uralkodója, Hafré (kb. i. e. 2558-2532). Anyaga helyben fejtett mészkő, burkolata kiváló minőségű turai mészkő. A burkolat legalsó során vagy sorain asszuáni rózsaszín gránitot alkalmaztak. A piramiskörzet több szempontból is különleges a korabeli hasonló építmények között: a mellékpiramisa a déli oldalon található, és a völgytemploma mellett a maga nemében egyedülálló szobor, a Szfinx készült, előtte külön templommal, amely szoros rokonságot mutat a piramiskörzet völgytemplomával. Másik ritka tulajdonsága, hogy a piramis csúcsa alatt egy jelentős darabon megmaradt az eredeti burkolat. A völgytemplomban és a halotti templomban talált szobortöredékek az egyiptomi szobrászat kiemelkedő alkotásai, amelyek alapján a királyi nagyplasztika fénykorának Hafré uralkodását tekintik. Mellékpiramisának felépítménye gyakorlatilag megsemmisült, alépítménye azonban fontos lelettel szolgált, amelyből a funkciójára lehet következtetni. A piramiskörzetben öt bárkaárok található, melyek közül kettőnek a fedőkövei is a hel...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want