Kozlekedestortenet: A Kozlekedes Tortenete, Budapest Kozlekedestortenete, a Repules Tortenete, Obudai Hajogyar, Kozuti Kozlekedes a Kozepk (Hungarian Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781232906896: Kozlekedestortenet: A Kozlekedes Tortenete, Budapest Kozlekedestortenete, a Repules Tortenete, Obudai Hajogyar, Kozuti Kozlekedes a Kozepk (Hungarian Edition)

Forrás: Wikipedia. Oldalak: 28. Fejezetek: A közlekedés története, Budapest közlekedéstörténete, A repülés története, Óbudai Hajógyár, Közúti közlekedés a középkorban, Ókori közlekedés, A közúti közlekedés fejlődése Magyarországon, Velocipéd. Idézet: A közlekedés kezdetleges eszközeiA közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. Ahogyan az ősember múltja a történelem előtti idők homályába vész, ugyanúgy a közlekedés elindulásáról is keveset tudunk. Valamikor, a legrégebbi őseink, mindenben a kezükre és a két lábukra voltak utalva. Hosszú évezredeknek kellett eltelniük, hogy valamiben is segíteni tudjanak magukon. Addig egyetlen közlekedési eszközük a saját lábuk volt, amelynek erejétől és gyorsaságától függött (gyakran) az életük, amikor menekülniük kellett, illetve amikor ők üldözték a táplálékul szolgáló vadakat. Az ember a legrosszabb és a legkevésbé kitartó „közlekedési eszköz". Ma is a világban sok olyan hely van, ahol jóformán ez az egyetlen közlekedési lehetőség. Közép-Afrikában, ahol néger gyalogkaravánok közlekednek, a teljesítmények nem nagyok. Egy teherhordó kb. 25-30 kg rakományt visz a fején. 7-8 óra alatt átlag 25 km-t tesz meg. A japánok és a kínaiak már nagyobb terheket cipelnek. Teherhordó rúdjaikkal 100-120 kg-ot is elvisznek, Indiában sok millió ember azzal keresi a kenyerét, hogy közlekedési eszközül szolgál (pl.:riksa „motor"-ja, vagy jobb esetben kerékpárral egybeépített riksát hajt). A modern közlekedési eszközök, a vasút és a gépkocsi elterjedése ritkítja a soraikat. Korábban állatok vagy emberek cipelték „csiga"-lassúsággal az árut egyik helyről a másikra. Ma már sugárhajtású repülőgépek hangsebességnél gyorsabban is szállíthatják utasaikat a világrészek között. A nagy szárazföldek belsejében folyókon, csatornákon, vasúton és közúton folyhat a szállítás. Kőolaj és földgázkitermelő térségekben a csővezeték is fontos szállítóeszköz. E közlekedési rendszerek közül a belső vízi utakat h...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want