Perang: Perang Vietnam, Undang-undang perang, Persenjataan Perang Vietnam, Perang Salib, Perang Dunia Kedua, Pembunuhan Beramai-ramai di My Lai (Malay Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781233953301: Perang: Perang Vietnam, Undang-undang perang, Persenjataan Perang Vietnam, Perang Salib, Perang Dunia Kedua, Pembunuhan Beramai-ramai di My Lai (Malay Edition)

Source: Wikipedia. Pages: 75. Bab: Perang Vietnam, Undang-undang perang, Persenjataan Perang Vietnam, Perang Salib, Perang Dunia Kedua, Pembunuhan Beramai-ramai di My Lai, Pertempuran Penting Perang Vietnam, Perang Siffin, Hugh Thompson, Jr., Perang Aceh, Perang Seratus Tahun, Perang Perancis-Prusia, Peraturan perang dalam Islam, Barisan Pembebasan Kebangsaan, Tawanan perang dalam Islam, OH-23 Raven, C-123 Provider, Viet Cong, Fairchild AC-119, Vietnam Selatan, Perang Uhud, Phan Thị Kim Phúc, Kejatuhan Saigon, Vietnam Utara, Jenayah perang, Taepodong 2, Huynh Cong Ut, Perang Ahzab, Perang Hunain. Petikan: Perang Vietnam, ada kalinya disebut juga "Perang Indochina" ataupun "Konflik Vietnam". Dalam bahasa Vietnam, peperangan ini disebut sebagai "Perang Amerika" ataupun mengikut nama yang digunakan oleh Kerajaan Vietnam, Kháng chiến chống Mỹ (Peperangan Menentang Amerika). Peperangan ini melibatkan Republik Demokratik Vietnam (dipanggil juga Vietnam Utara) dan sekutunya menentang Republik Vietnam (ataupun Vietnam Selatan) dan sekutunyanya, khususnya Amerika Syarikat. Ramai pemerhati Barat melihat perang ini sebagai perang proksi bagi Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet. Perang ini salah satu daripada beberapa konflik semasa Perang Dingin di antara Amerika Syarikat dan sekutunya menentang Kesatuan Soviet dan sekutunya. Perang seperti ini disebut sebagai perang proksi kerana Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet sendiri tidak pernah bersemuka secara terang-terang di medan pertempuran kerana khuatir akan meletuskan peperangan nuklear yang amat membinasakan. Sekutu Vietnam Utara termasuk Barisan Pembebasan Vietnam Selatan (Vietcong), Kesatuan Soviet dan China. Vietnam Selatan dibantu Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Korea Selatan. Sekutu Vietnam Selatan menghantar bantuan tentera untuk berjuang di Vietnam. Penglibatan tentera Amerika Syarikat sebenarnya bermula sejak tahun 1959 lagi, tetapi bilangan tentera yang terlibat kecil. Askar Amerika dihantar dalam ...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want