Arcibald Rajs Cujte Srbi! (Serbian Edition)

ISBN 13: 9781530809790

Cujte Srbi! (Serbian Edition)

 
9781530809790: Cujte Srbi! (Serbian Edition)

Rajs je tokom zivota u Srboji postepeno postajao sve vise razocaran negativnim pojavama u drustvenu i politici i pred kraj zivota povukao se iz svih javnih funkcija. Ziveo je skromno u svojoj vili „Dobro polje“ na Topcideru. Kao jedan deo testamenta, ostavio je srpskom narodu neobjavljen rukopis “Ecoutez les Serbes!” (Cujte Srbi!), u kome je upozoravao na najvaznije greske koje je ondasnje drustvo cinilo. Rukopis je zavrsio 1. juna 1928. godine. Iako star gotovo sto godina, ovaj rukopis je i danas sasvim aktuelan, kao da je pisan nedavno. Izgleda da se Srbija tokom jednog veka nije mnogo opametila.

"synopsis" may belong to another edition of this title.

About the Author:

Rudolf Arcibald Rajs (nem. Rudolph Archibald Reiss; Hehcberg, 1875 - Beograd, 1929) je bio nemacki Svajcarac. Kao doktor hemije koji se zanimao za kriminalistiku, bio je osnivac prvog foreznickog instituta na svetu, na Univerzitetu u Lozani 1909. godine. Pocetkom 1914. godine, Vlada Srbije ga je pozvala da nacini izvestaj o zlocinima protiv prava i obicaja ratovanja koje je pocinila austrougarska vojske tokom prve invazije na Srbiju. Sacinio je taj izvestaj i objavio ga naredne godine. 1915. se prikljucio Srpskoj vojsci tokom povlacenja preko Albanije, a 1918. se vratio u Beograd sa pobednickom vojskom. Kao clan Vlade Srbije ucestvovao je na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919. godine. Zavoleo je Srbiju i odlucio da se za stalno nastani u Beogradu. Posle rata je pomagao u osnivanju prve policijske akademije u Kraljevini Jugoslaviji i bio je jedan od osnivaca Crvenog krsta. Umro je 1929. godine. Sahranjen je na topciderskom groblju, dok je po njegovoj zelji njegovo srce odneto u urni na Kajmakcalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

"About this title" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want