Jeugdige delinquenten: Praktijk en achtergrond (Dutch Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9789036814393: Jeugdige delinquenten: Praktijk en achtergrond (Dutch Edition)
View all copies of this ISBN edition:
 
 

Deze uitgave heeft als doel een inkijk te geven in de dagelijkse beroepspraktijk van advocaten die jongeren bijstaan in het jeugdstrafrecht. Achtergrond: het nieuwe jeugdstelsel is op 1 januari 2015 in werking gegaan en dat betekent dat de gehele jeugdzorg nu onder verantwoordelijkheid van de gemeenten valt. Deze transitie gaat samen met een inhoudelijke vernieuwing, de transformatie. Voorzieningen en hulpverleners moeten zich bijvoorbeeld meer gaan richten op de versterking van de eigen kracht van kinderen, jongeren en opvoeders. Met de invoering van de Jeugdwet per 1 jan. 2015 zijn gemeenten nu bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor het jeugddomein. Hieronder valt ook de uitvoering van jeugdreclassering die nu onderdeel uitmaakt van Bureau Jeugdzorg of een Landelijk Werkende  Instelling. Binnen het jeugdstrafrecht is ook de inzet van jeugdhulp mogelijk.
Deze uitgave bestaat uit ca. 15 – 20  artikelen, afgewisseld met 10 hoofdstukken  over de achtergrond van delinquent probleemgedrag. Het boek zoemt in op onder meer het taalgebruik van jongeren, gezinssituaties, verkeerd begrepen worden door de hulpverlener of kinderrechter, sociale mediagebruik en de plek daarvan in het strafrecht, beroepen op zwijgrecht, veelplegers en discriminatie.Wat is het juiste om te doen met de ongrijpbare Rachid, die op zijn vijftiende in de Top600 van veelplegers staat? Moest Laila echt uithuisgeplaatst worden, of zijn de problemen minder erg dan de gezinsvoogd vermoedt?Advocaten Nienke Swart en Eline Groenendaal van Dekens Groenendaal Strafrechtadvocaten beschrijven bijzondere en gewone casussen van de afgelopen acht jaar in hun beroepspraktijk. Hun verhalen gaan over de ‘waarheid’ van jongeren, de rechter, hulpverleners en de wet; over antipathie richting cliënten; handelen in het belang van jongeren en doen wat juridisch juist is.Naast de beschrijvingen van de alledaagse jeugdstrafrechtpraktijk wordt op basis van recente wetenschappelijke inzichten onder meer beschreven waarom sommige jongeren delinquent worden, wanneer adolescentenstrafrecht of drang werkt, wat de invloed van leeftijdgenoten is en de impact van andere problemen op delinquent gedrag.
De artikelen zijn eerder verschenen als columnartikelen in ons tijdschrift Jeugd en Co – ze zijn zeer leerzaam voor de praktijk en bieden prachtige achtergrond informatie voor professionals. Ze worden aangevuld met achtergrondinformatie over ontwikkeling van delinquenten, heropvoedingspogingen, de zin van straf, etc. 

"synopsis" may belong to another edition of this title.

About the Author:

Merel van Dorp is journalist en hoofdredacteur van tijdschrift Jeugd en Co. Zij heeft onlangs de universitaire master Jeugdstudies heb afgerond en leid congressen, paneldiscussies, rondetafelgesprekken over jeugd en -hulp. Haar expertisegebieden zijn Jeugdzorg en - hulp, risicojeugd, Opvoeding en ouderschap.
Eline Groenendaal is partner bij Dekens & Groenendaal strafrechtadvocaten.  Zij is gespecialiseerd in de cassatieprocedure bij de Hoge Raad, maar doet daarnaast ook ‘gewone’ strafzaken, van jeugdstrafzaken en straatroven tot grote drugszaken. Ze is onder andere bekend van haar kritiek op de Amsterdamse ‘Top 600’. Zij heeft ook regelmatig gepubliceerd over het jeugdstrafrecht. 
Nienke Swart is advocaat  bij Dekens & Groenendaal strafrechtadvocaten. Ze heeft twee specialismes: jeugd(straf)recht en internationaal recht. Nienke Swart doet veel jeugdzaken en heeft goede contacten met verschillende instanties op dat gebied. Ook heeft Nienke goede contacten op het internationale vlak, bijvoorbeeld met een aantal buitenlandse advocaten.

"About this title" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want