Cuzinhia cristang: een mengkeuken uit Malakka

 
9789080143388: Cuzinhia cristang: een mengkeuken uit Malakka
Review:

Een keer per jaar krijg ik een lange sms van Celine Marbeck. Ben haar ooit op de Pasar Malam in Den Haag tegengekomen. Zij kookt in de traditie van de Cristang, een volk ontstaan uit een mengeling van Portugezen, Nederlanders, Engelsen en plaatselijke bevolking in Maleisië. Er zijn een paar boekjes met haar recepten in het Nederlands vertaald, maar die vinden nauwelijks aftrek. De rest van de wereld, echter, begrijpt dat het hier om een unieke keuken gaat, een mengeling die zelfs in Zuid-Afrika en Australië niet heeft plaatsgevonden. Ze wordt dan ook op iedere groot kookfestival geëerd voor haar werk, het vastleggen van al die recepten die ze van haar familie heeft geleerd. Dit recept is heel aardig, want het heet Carie Belanda, oftewel, Nederlandse kerrieschotel. [...] (Felix Wilbrink de Telegraaf 2009-08-28)

“Het lijkt of iemand die ten prooi is gevallen aan het moderne fusion-verschijnsel hier aan het werk is geweest, maar het is allerminst een nieuw verzinsel." "[De Cristang keuken heeft “als voordeel boven de moderne zogenaamde fusion-keukens dat er al eeuwen ervaring overheen is gegaan. Het wiel hoefde er niet nog eens voor te worden uitgevonden.” "Dit fraai uitgevoerde boek is waarschijnlijk het eerste Europese kookboek dat wat van die bijzonder interessante en smakelijke receptuur openbaart.” (Johannes van Dam Het Parool 2004-08-10)

From the Inside Flap:

Celine Marbeck, de Euraziatische Cordon-Bleu-chef uit Malakka in Maleisië, introduceerde in 2000 de cuzinhia Cristang (Cristang keuken), een Portugese mengkeuken met Nederlandse, Chinese en Maleise invloeden, op de Pasar Malam Besar (nu Tong Tong Fair) in Den Haag.
De Cristang keuken ontstond in Malakka dat vanaf 1511 tot de onafhankelijkheid in 1957 achtereenvolgens in Portugese, Nederlandse en Britse handen was.
Tijdens haar kookdemonstraties op de Pasar Malam Besar kreeg Celine Marbeck veel reacties uit het publiek vanwege de verwantschap tussen de Indische keuken en de Cristang keuken. Het bracht Stichting Tong Tong, verantwoordelijk voor het culturele programma op de Pasar Malam Besar, op het idee om die recepten te bundelen in een kookboek. Het fraai vormgegeven 'Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka' is het resultaat. Het is de eerste Nederlandse uitgave over de Cristang keuken, met artikelen over de ontstaansgeschiedenis en natuurlijk vele recepten. Net als de Indische is ook de Cristang keuken — beide fusion keukens avant la lettre — geschikt voor een eenvoudig maal èn sprankelend genoeg voor een overdadig banket.

"About this title" may belong to another edition of this title.

Buy Used View Book

Shipping: US$ 17.00
From Malaysia to U.S.A.

Destination, Rates & Speeds

Add to Basket

Top Search Results from the AbeBooks Marketplace

1.

Celine J Marbeck
Published by Stichting Tong Tong, Den Haag (2009)
ISBN 10: 9080143383 ISBN 13: 9789080143388
Used Soft cover Quantity Available: 1
Seller:
The Penang Bookshelf
(Penang, N/A, Malaysia)
Rating
[?]

Book Description Stichting Tong Tong, Den Haag, 2009. Soft cover. Book Condition: Near Fine. The world is sprinkled with tiny communities left behind by departing colonists to fend for themselves. Some of the more fascinating are those left behind by the Portuguese in Asia since they managed to continue maintaining many aspects of Portuguese culture, including the language, with little or no contact with the 'motherland.' One such is the Jenti Cristang community in Malacca. Here the author shares a practical set of recipes demonstrating the unique blend of Malay, Straits Chinese, Indian, Portuguese and Dutch influences of the community's exotic blend of cooking. The book is in Dutch 127 pages Please see the scan of the contents page for further details. Weight: 0.5kg. Post free within Malaysia. Bookseller Inventory # ML2665A

More Information About This Seller | Ask Bookseller a Question

Buy Used
US$ 29.70
Convert Currency

Add to Basket

Shipping: US$ 17.00
From Malaysia to U.S.A.
Destination, Rates & Speeds