Endokrin, Taplalkozasi Es Anyagcsere-Betegsegek: Cukorbetegseg, Hianybetegsegek, Laktozerzekenyseg, Inzulin, Hashimoto-Thyreoiditis (Hungarian Edition)

0 avg rating
( 0 ratings by Goodreads )
 
9781232900016: Endokrin, Taplalkozasi Es Anyagcsere-Betegsegek: Cukorbetegseg, Hianybetegsegek, Laktozerzekenyseg, Inzulin, Hashimoto-Thyreoiditis (Hungarian Edition)

Forrás: Wikipedia. Oldalak: 30. Fejezetek: Cukorbetegség, Hiánybetegségek, Laktózérzékenység, Inzulin, Hashimoto-thyreoiditis, Cukorbetegek diétája, Skorbut, Glikémiás index, Jogok és kötelezettségek a diabétesz gondozásban, HbA1c, Acidózis, Diabetes insipidus, Hipoglikémia, Alkalózis, Wilson-kór, Golyva, Beri-beri, Pellagra, Tay-Sachs-szindróma, Autoimmunthyreopathia. Idézet: A cukorbetegség, diabetes mellitus vagy rövidítve diabétesz a szőlőcukor (glükóz) feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit. A diabetes mellitus magyarul „mézédes átfolyás"-t jelent a görög "διαβήτης" = „átmenet, átfolyás" és a latin „mellitus" = „mézédes" szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A középkorban a vizelet megkóstolása jelentette a diagnózist. A tápcsatorna a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózra (monoszacharid) bontja. Ez azt jelenti, hogy minden (emészthető) szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező. A glükóz a bélfalon keresztül a vérbe kerül és ezúton a test minden részére eljut. A hasnyálmirigy (latinul pancreas) Langerhans-szigeteiben ezzel egy időben az úgynevezett béta-sejtek egy hormont (inzulin) termelnek és bocsátanak a keringési rendszerbe. Az inzulin inzulinreceptorokon keresztül kötődni tud a test egyes sejtjeihez (máj-, izom- és zsírsejtek), és kis pórusokat nyit a sejtmembránon, amin keresztül a glükóz a sejtbe áramlik. A sejtek a glükózt energiaforrásként használják, valamint ...

"synopsis" may belong to another edition of this title.

(No Available Copies)

Search Books:Create a Want

If you know the book but cannot find it on AbeBooks, we can automatically search for it on your behalf as new inventory is added. If it is added to AbeBooks by one of our member booksellers, we will notify you!

Create a Want